Basisverzekering en Eigen risico | Hoe werkt het precies?
22 maart 2020 

Basisverzekering en Eigen risico | Hoe werkt het precies?

Jouw zorgverzekering bestaat uit 2 onderdelen. Een basisverzekering en een aanvullende verzekering.

Het hebben van een basisverzekering is wettelijk verplicht. Dit is een verplichte verzekering voor ziektekosten in Nederland. Deze verzekering dekt de noodzakelijke medische zorg, zorg waarvan de regering vindt dat deze zorg nodig is voor alle Nederlanders.

Je kunt hierbij denken aan ziekenhuiszorg, ambulante zorg, maar ook toegang tot medicatie. Alle kosten die je maakt in de noodzakelijke zorgkosten worden gedekt door de basisverzekering. Ook voeding- en dieetadvies behoort tot deze noodzakelijke zorg. Daarom wordt er vanuit de basiverzekering maximaal 3 uur dieetadvies vergoed.

Het is echter wel zo dat een alle noodzakelijke zorg (alle zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering) eigenrisico belastend is. Dit houd in dat de zorgverzekeraar wel de medische zorgkosten voor je betaalt, maar dat het eerste gedeelte van die kosten voor eigen rekening komen.

Eigen risico

Er zijn in Nederland veel organisatie die een “eigen risico” constructie hanteren. Organisaties kiezen er  voor om een eigen risico te hanteren, om te voorkomen dat er onnodige kosten gemaakt worden. Door een eigen risico te hanteren, hoeft een verzekeraar niet onnodig op te draaien voor medische kosten. Ook op het Basisverzekering in Nederland berust een eigen risico. Deze wordt elke jaar opnieuw vastgesteld. Het eigen risico houdt in dat de eerste medische kosten die je maakt (tot aan de eigen risico grens) voor eigen rekening komen. Jouw zorgverzekeraar zal deze kosten dus achteraf bij jou in rekening brengen.

Het wel of niet ontvangen van een rekening van jouw zorgverzekering (ongeacht welke zorg je ook hebt gebuikt vanuit de basisverzekering) hangt dus af van de hoogte van jouw eigen risico.

Op de zorg die geboden wordt vanuit de aanvullende verzekering berust geen eigen risico. Deze kosten worden dus vanaf het begin, door de zorgverzekeraar vergoed. Omdat de aanvullende verzekering geen eigen risico betreft, zullen deze kosten dus ook niet achteraf in rekening gebracht worden.

Dieetadvies: wordt vergoed vanuit de Basisverzekering
Fysiotherapie: wordt vergoed vanuit de Aanvullende verzekering

Tip: informeer altijd bij jouw zorgverzekeraar naar de hoogte van je eigen risico. Probeer niet te bezuinigen op het eigen risico en daarmee op noodzakelijke zorg.

Over de schrijver
Reactie plaatsen