Hygiëne op de Sportschool? 7 Belangrijke tips

Sporten is belangrijk. Het is goed voor je gezondheid, maar ook vooral voor de weerstand. Toch is de een sportschool een bron van bacterie. In deze blog besteden we aandacht aan de hygiëne op de sportschool. Een sportschool is een plek waar veel mensen bij elkaar komen. Om deze simpele reden is de sportschool ook een plek waar bacteriën snel en makkelijk worden overgedragen. Ook een griepvirus, zoals Corona is hier een voorbeeld van. In een sportschool vindt er veel lichamelijk contact plaats,  het zijn vochtige ruimtes en er vindt veel vocht- en transpiratie overdracht plaats. Dit zijn allemaal situaties waarin virussen zich makkelijk kunnen verspreiden. In deze blog geven we 8 tips voor een betere hygiëne op de sportschool.

1. Was regelmatig je handen

Was regelmatig de handen. Bacteriën leven voort op de handen en de handen komen vrijwel met alles in contact. Via de handen kunnen we bacteriën makkelijk overgedragen worden, was dus regelmatig je handen. Onderaan dit artikel vind je een aantal tips over hoe je effectief je handen kunt wassen.

handen wassen

2. Draag (fitness)handschoenen

Bacteriën kunnen nog lang leven op metalen- en/of kunstmatig oppervlak. Door het dragen van (fitness)handschoenen, beperk je voor jezelf het verspreiden van bacteriën via de handen. Je bewaakt met het dragen van fitnesshandschoenen ook dat de eigen zweet beter wordt opgevangen en niet direct op het materiaal terecht komt. Het gebruik van handschoenen dragen (in)direct bij aan de hygiëne op de sportschool.

3. Gebruik een handdoek

Indien je gebruik maakt van een fitnessmatje of -bankje voor algemeen gebruik, gebruik dan altijd een handdoek. Tijdens het sporten zweet je regelmatig. Voor jezelf en voor anderen is het fijn als dit zweet niet direct terecht komt op het bankje of matje. Veel sportscholen hebben dit in hun informatiebeleid over hygiëne op de sportschool al opgenomen.

4. Maak schoon voor en na gebruik

Maak het apparaat of het gewicht dat je hebt gebruik zowel voor als na gebruik altijd schoon. Bacteriën leven langdurig voort op metalen of kunstmatig oppervlak. Omdat we met onze handen vaak in contact komen met dit oppervlak (bijvoorbeeld bij het vastpakken van een gewicht of handvat), dienen ook deze regelmatig gereinigd te worden.

5. Hoest- en nies in je elleboog

Hoesten en niezen doe je volgens het RIVM in de elleboog. Veel virussen, waaronder het coronavirus verspreiden zich door microscopische druppeltje die vrij komen bij hoesten of niezen. Probeer dit daarom altijd te doen in de binnenkant van je elleboog. Het risico van niezen in je handen is dat je vervolgens weer met andere oppervlakken of mensen in aanraking komt.

6. Houd gepaste afstand

Houd altijd een gepaste afstand van jouw medesporters of gesprekspartner. Je weet namelijk nooit wanneer een medesporter moet hoesten of niezen, maar je weet ook niet zeker of hij/zij dat op een gepaste manier doet. Houd daarom een gepaste gespreksafstand. Vermijd ook tijdens het ondersteunen in oefeningen de lijn van uitademing van jouw medesporters. Tijdens vermoeidheid wordt de expiratie (uitademing) steeds krachtiger. Hoe krachter de expiratie, des te groter de kans de kans op besmetting (in geval van een virus).

7. Pas op met de handen

Verminder het contact van hand en gezicht. Doordat we vrijwel alles met onze handen aanraken, leven veel bacteriën voort op de handen. Vervolgens verspreiden we deze weer verder door met onze handen op onze telefoon te gaan of in het gezicht te gaan. In geval van virussen worden we vaak besmet doordat het virus op onze handen komt en we vervolgens met de handen aan ogen wrijven, neus kriebelen of aan de mond zitten.

Tip: Effectief handen wassen