Een te hoge cholesterol?!
Steeds vaker hoor je het ‘een hoge cholesterol’, maar wat is dat nou? Cholesterol zit voornamelijk in vetten. Vet hoeft echter niet per se ongezond te zijn. Zo heb je “goede” (onverzadigde) vetten en “slechte” (verzadigde) vetten. Cholesterol kent ook twee typen die belangrijk zijn, namelijk het LDL-cholesterol, het “slechte” cholesterol, en het HDL-cholesterol, het goede cholesterol. Wat betekent dit dan voor jou?
LDL- en HDL-cholesterol
LDL-cholesterol zorgt ervoor dat cholesterol uit de lever wordt getransporteerd naar de lichaamscellen, waardoor je bijvoorbeeld buikvet kunt krijgen. Een te hoog LDL-cholesterol kan ervoor zorgen dat er hart- en vaatproblemen kunnen ontstaan. Wat je eigenlijk zou willen is het effect van het HDL-cholesterol. HDL-cholesterol zorgt er namelijk voor dat het overtollig cholesterol uit het bloed wordt gehaald, waarna het cholesterol wordt getransporteerd naar de lever die het vervolgens afvoert.
Veroorzaker
Er zijn verschillende risicofactoren die het cholesterolgehalte kunnen beïnvloeden, deze kunnen worden gecategoriseerd in factoren die we niet zelf kunnen beïnvloeden en factoren die we wel zelf kunnen beïnvloeden. Het lijstje komt er dan als volgt uit te zien:
Factoren die we NIET kunnen beïnvloeden | Factoren die we WEL kunnen beïnvloeden |
Leeftijd | Voeding |
Geslacht | Gewicht |
Familiegeschiedenis | Beweging |
Door te focussen op de risicofactoren die we wel kunnen beïnvloeden, kunnen we ervoor zorgen dat onze cholesterol op pijl blijft.
Cholesterol verlagen
Cholesterol verlagen hoeft niet zo moeilijk te zijn. Neem bijvoorbeeld een lekkere vette vis, zoals zalm in plaats van gefrituurde kibbeling, een bitterkoekje in plaats van een roomboterkoek, ongezouten noten en popcorn in plaats van gezouten noten en chips. Gebruik tijdens het koken plantaardige oliën, zoals geraffineerde olijfolie in plaats van roomboter of kokosvet en kies voor volkorenpasta, meergranenrijst of gekookte aardappelen in plaats van gefrituurde aardappelen, gewone pasta en witte rijst. Pak eens vaker de fiets, stap een halte eerder uit of parkeer je auto iets verder, zodat je aan voldoende beweging komt.
Mocht je meer inspiratie willen op doen, maak dan een afspraak voor een intakegesprek met een van onze performertrainers, voedingsdeskundigen of diëtisten. Samen staan we sterk!